Fiskeolie er godt for helbredet og bidrager til den generelle sundhed ved at give os højere indtag af Omega-3 fedtsyrer som EPA/DHA så vi undgår hjertekarsygdomme. Derfor er mange danskere begyndt at spise fiskeolie som kosttilskud. Fiskeolien har bl.a. en god indvirkning på vores hjertekredsløb og led. Olien er flerumættet, hvilket gør den særlig god for os. Denne type af flerumættet fedtsyre får vi gennem vores kost ved f.eks. at spise fede fisk.
Hvis man ikke spiser særlig meget fed fisk i sin hverdag, kan man tage kosttilskud for at få gavn oliens vigtige egenskaber. Det er videnskabeligt bevist at olien har en effekt i forhold til hjertesygdomme og leddegigt, så der er god grund til at komme i gang med at indtage denne olie, hvis man ikke allerede gør det. Fiskeolie er en såkaldt omega-3 fedtsyre, som er livsnødvendig for os. Vi skal dog have tilføjet fedtsyren gennem kosten eller ved hjælp af kosttilskud (Eksempelvis fra Zinzino), da kroppen ikke selv kan producere den vigtige fedtsyre.
Sundhedsgevinster ved fiskeolie
Når kroppen omdanner omega-3 fedtsyrerne til EPA og DHA, indbygges de vigtige stoffer i alle cellemembraner, der omgiver alle cellerne i vores krop. Dette er med til at stabilisere vores hjerterytme. Man har derfor en lavere risiko for hjerteforstyrrelser, hvis man får tilstrækkelige mængder omega-3. blodkarrene udvides, som gør at blodtrykket falder.
Hvis man har problemer med blodtrykket, kan det altså være en god idé at undersøge om man får tilstrækkeligt med omega-3 fedtsyrer. De vigtige fedtsyrer er med til at modvirke at blodet klumper sammen og er dermed med til at sænke risikoen for blodpropper. Fedtsyrerne kan også være med til at dæmpe betændelsestilstande i kroppen og de virker dermed anti-inflammatorisk og modvirker åreforkalkning.
Ved at spise eller indtage de rette mængder omega-3 kan man lindre mange sygdomme og nedsætte sin risiko for at blive ramt af en lang række sygdomme. Nogle studier viser at den vigtige fedtsyrer kan være med til at nedsætte risikoen for at få visse kræftsygdomme. Man kan derudover også nedsætte risikoen for at blive ramt af demens, diabetes, gigt, depression, astma, eksem, psoriasis, blodpropper og åreforkalkning. Omega-3 kan også være med til at lindre visse sygdomme. Derudover er omega-3 fedtsyren DHA meget vigtig for vores hjerne, da 20 % af hjernen er DHA.
Fiskeolie gennem kosten
Hvis man ikke har lyst til at indtage fiskeolien i form af en tablet, kan man nemt få rigeligt olie gennem sin kost. Omega-3 fedtsyrer findes i fede fisk herunder bl.a. makrel, ål, laks, hellefisk, stenbiderrogn, sild, stenbider, regnbueørred og sardiner. Her skal man dog være opmærksom på at der kan være et mindre indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer opdrættede fisk.
Det bliver fodret med at specielt kraftfoder, som gør at fiskene ikke får lige så meget næring som vildtlevende fisk. Man kan også få omega-3 fedtsyrer gennem planteverdenen. Her er det alfa-linolen-syre, ALA, som omdannes til EPA og DHA i vores stofskifte. Her kan man bl.a. spise hørfrø, valnødder, chiafrø, grønkål og spinat, hvis man vil øge sit indtag af denne type omega-3 fedtsyre.
Det er lyder teknisk med alle disse termer, men olien fra de fede fisk og planteverdenens ALA bliver omdannet i vores stofskifte til de faktiske fiskeolier EPA og DHA. Dermed er det altså ikke kun ved at spise fede fisk, at man kan øge sit indtag af de vigtige fiskeolier. ALA findes også i mindre grad i kød og æg fra dyr på friland. Omdannelsen til de faktiske fiskeolier ved ALA er dog mindre end omdannelsen ved fiskeolien, og derfor kan man med fordel indtage begge typer af omega-3 fedtsyrer.
Skriv et svar